Ой, зайчику сірий!..

personАвтор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ
access_time27.05.2021 22:14 categoryЗагальні новини
У зайців-русаків навесні чи влітку можна спостерігати ігри або бійки під час шлюбного сезону
Один із найбільш відомих диких ссавців в Україні – заєць-русак (заєць сірий). Цей вид поширений і на Вінниччині. Його кількість значно зменшується, і причини цього явища ще досліджують. Вважається, що найголовнішим чином - через обробку сільгоспугідь хімічними речовинами та використання потужної техніки. Але, звісно, зайчика й зараз можна часто зустріти у лісі, в полях.
До вашої уваги відео, відзняте лісничим Брацлавського лісництва ДП «Тульчинське ЛМГ» Анатолієм Поліщуком. Зайці-русаки попались в об’єктив камери на кормових полях лісництва.
За результатами обліку диких тварин на початок 2021 року, в мисливських угіддях ДП «Тульчинське ЛМГ» нараховується 1119 зайців. Приблизно така ж кількість вуханів обліковувалась і в минулому році.
Зайці, як відомо, - полохливі та швидкі. Їх нечасто вдається зафіксувати на фото чи відео без спеціальної техніки. Розвивають швидкість руху до 70 км/год, що і рятує їх від природних ворогів-хижаків. Заячі стрибки можуть досягати у довжину 2-3 метри, у разі небезпеки - до 5 метрів. Вони справжні чемпіони легкої атлетики!
До речі, стрибаючи, заєць викидає вперед задні лапи далі, ніж передні, тому й сліди передніх ніг знаходяться позаду задніх. Дуже цікаво спостерігати за їхніми слідами на снігу. Ці «повідомлення» знаючій людині можуть багато що розповісти: як заєць маневрував, тікав чи заплутував сліди, де відпочивав, де шлюбний слід, а де - жировочний.
Сліди розповідають і про те, що багато зайців прибігає взимку до годівниць. Заєць сірий живиться переважно травами, а взимку - молодими гілками, бруньками, корою, чим завдає значної шкоди молодим лісовим та плодовим насадженням. Вухані витрачають третину свого життя на пошук їжі, а взимку їм справді доводиться важко.
Тому такий біотехнічний захід, як зимова підгодівля диких тварин, допомагає і зайцям вижити у сувору пору року, привести здорове потомство. Навесні лісівники засівають для тварин кормові поля, ремізи, а до зими заготовляють відповідні корми (зелені віники, сіно, зерно, коренеплоди) та закуповують сіль для солонців. Підгодівельні майданчики роблять зазвичай у малодоступних для сторонніх людей місцях, які тварини часто відвідують і почувають себе там спокійно. На території Тульчинського ЛМГ є 89 годівниць, 168 солонців, 51 підгодівельний майданчик.
От саме навесні, під час гону (парування), ці полохливі тваринки різко змінюють свою поведінку. В Україні у русаків шлюбний сезон наступає з середини січня і триває до серпня. У цей час вухаті одинаки об'єднуються в групи і розпочинають різні ігри, бійки, переслідування, супроводжуючи ці ритуали криками різної тональності, гучності і періодичності. Іноді вухані б'ють один одного лапами («боксують») - зазвичай зайчиха таким чином показує, що вона ще не готова спаровуватися або випробовує рішучість кавалера.
Період розмноження у зайців - з березня до вересня (2-3 рази на рік). Вагітність триває 40-50 днів і наприкінці березня або в квітні народжуються перші зайченята. Найчастіше 3-4 малюки, іноді – до 9. Самиці гніздяться у поглибленнях на поверхні землі, а не в норі. Зайченята народжуються із шерстю, зрячими і здатними пересуватися. Мама недовго няньчиться з ними, і вже через місяць випускає у самостійне життя.
Лісівники Вінниччини закликають населення бережно ставитися до природи, повідомляти про факти браконьєрства, дотримуватися правил поведінки у лісі, не розводити багаття, не шуміти, особливо зараз, у так званий період тиші. І не забирати додому малюків диких тварин, у тому числі й зайченят. Їхня мама неодмінно десь поряд!
Файл для перегляду:
video-08a41b7c0682c464504fd207340ba1a0-V.mp44.0 M